Portrettet

Det går en historie om en meget rik mann som elsket kunst. Han kjøpte og samlet billeder av berømte kunstnere. Hans enkle familie besto av ham selv og hans eneste sønn.

En dag døde sønnen, og ingen kunst kunne lindre sorgen og savnet av ham.

Noen år senere ringte en ung mann på døren hos rikmannen. Han hadde med seg en tegning, et portrett av mannes døde sønn. Han var en ungdomsvenn av sønnen og hadde forsøkt å tegne ham så godt han kunne. Det var ikke noe mesterverk, akkurat, men faren fant en sentral plass i stuen til dette portrettet.

Mange år senere døde også faren og kunsten etter ham skulle ut på auksjon. Men før selve auksjonen kunne starte, skulle det leses opp et brev fra avdøde. Bildet av sønnen skulle auksjoneres før de andre bildene kunne legges under hammeren.

Men ingen bød på bildet. Derimot ble de etterhvert utålmodige og ba om at de måtte komme i gang med auksjonen.

Omsider var det en ung mann som sa at han kunne by på bildet. Han hadde ikke mye penger, men det var dette han kunne gi for det og viste fram noen sedler. Han fikk kjøpt bildet.

Forsamlingen var lettet og klare for det som virkelig var av interesse. Men først skulle det leses opp enda et brev. Der sto det: Auksjonen er nå slutt. Den som har bildet av sønnen arver alt.