Handleddet

Håndleddene

Snekkeren fra Nasaret hadde fått spiker i hendene uten tilgang på hammer. Denne dagen skulle han gjøre noe han ikke hadde lært av Josef.

Nå var han ikke den første som ble hengt på et kors. Golgata, eller hodeskallestedet, var kjent for den form for avretting. Det var romernes metode, ikke jødenes.

 

Da det ikke var fotografer tilstede under korsfestelsen av snekkeren, har vi vært henvist til kunstnerne for informasjon om henrettelsesmetoden. De fleste tekster og malerier viser at naglene ble satt i håndflaten.

 

Jeg har, på mitt bilde tatt sjansen på å sette spikeren et annet sted. I håndleddet, mellom albuebenet og spolebenet (ulna og radius). Hvis jeg hadde satt den i håndflaten ville snekkeren sannsynligvis falle ned fra korset. Jeg regner med at korsfesterne hadde lang trening å sette spikeren slik at offeret ble hengende. Det var nemlig noe av poenget. Lidelsen skulle vare en stund, og sa sørget de også for at ikke pulsåren ble truffet.

 

Noen kunne sikkert komme på den tanke at siden snekkeren var mer enn en vanlig snekker. Vi kjenner ham som Guds Sønn og en undergjører, dermed ville kanskje håndroten holde den dagen. Men korsfesterne var nok mer opptatt av å avlive en fagarbeider enn at det var kongenes konge som skulle til pers.

 

Smertefullt var det nok, men det var neppe den tyngste byrden den dagen.

 

Bildet kan du se på kunstutstillingen i Eidsberg kirke Langfredag kl 1100-1400 og påskeaften kl 2200-2300.

Velkommen!