Sacre coeur

Gentleman

Definisjonen på en gentleman er en som kan spille trekkspill, men han lar det være. Det har jeg ment lenge. Trekkspill er joann, bortsett fra den du hører i Paris.


Byen med de brede avenyer. Byen som av Napoleons nevø ble bygget som en hovedstad, og kanskje den eneste i verden som ser ut som en hovedstad.

Det er kunstnernes by. Ingen by jeg har besøkt har gitt en så sterk kreativ lyst som Paris.

Førte gang jeg besøkte byen, hadde jeg med meg skisseblokken. Jeg gikk inn på en pub, kjøpte en øl og ga meg i kast med å tegne det jeg så rundt meg. Det gikk ikke upåaktet hen. En mann i rød bukse kom bort til meg for å se om det virkelig var han som var kunstnerens offer og ga uttrykk for at han ville kjøpe det jeg tegnet. Om det var et ønske om å komme i besittelse av et kunstverk eller et forsøk på å hindre publisitet skal være usagt. Men noe handel ble det ikke.

Noen trappetrinn senere fikk jeg se en kirke og fikk samtidig en enorm utsikt over byen. Det skulle vise seg at jeg hadde gitt meg i kast med å tegne SacréCoeur, kirken som ligger på Montmartre, eller martyrhøyden som navnet egentlig betyr. Det er de mange kristne martyrer som gitt til denne høyden som idag også er kunstnernes arena.

Martyrtiden er ikke over. Heller ikke i Paris. Det har vi sett gjentatte ganger i senere tid. Det er ikke alle som tåler andres meninger på trykk, gjennom musikk eller malt på et lerret.

Nå feirer vi Fredsfystens komme til vår jord. Ikke alle tror på ham, men han kom til dem og. Ikke for at alle skulle mene det samme slik at vi bare skal snakke om det vi er enige om. Han kom med nåde og tilgivelse til en menneskeslekt som lar hatet ta overhånd. Det er fremdeles behov for ham i dag. I alle fall har jeg.

Ha en velsignet jul!